deze wilt u niet vergroten

Peter Prins is de trotse eigenaar van de Onrust. Al vroeg in zijn jeugd werd hij als een magneet naar het water getrokken. Vanaf zijn 16de jaar gaf hij zeil- en surfles. Na zijn middelbare school voer hij al als maat op de Tjalk Hannus, bij Dries van Zon. Na de Hogere Zeevaartschool Abel Tasman bevoer hij als machinist op de grote Vaart alle wereldzeeen. Daarna werd het een baan op de vaste wal. Voor Nectar international bagging services; een bedrijf dat met een 20 tal mobiele opzakfabriekjes op locatie bulkgoed kan opzakken, oa. voedselhulp transporten. Hierbij werkte hij over de hele aardbol, van Venezuela tot Mozambique.

Toch bleef het water trekken, Terug in Nederland kwam hij weer in de charterzeilvaart terecht. Eerst voer hij 2 jaar op de MD3; een loodsschokker uit 1885 (een uniek schip), daarna twee seizoenen als invalschipper op diverse schepen. Vervolgens 6 jaar als eigenaar van de Hoop Geleid Ons; een echte wadschuiver en kruisraket, weer een jaar als zetschipper op de Eenhoorn en inmiddels alweer sinds 2002 als eigenaar van de Onrust. Hij heeft twee kinderen, die af en toe meevaren. Vriendin Olga vaart ook vaak mee en verzorgd desgevraagd de Catering.
Dit jaar vaart Marlieke als schipper.

Als zelfstandig ondernemer is het exploiteren van een charterschip een hele uitdaging. De nieuwe veiligheidseisen en de toenemende druk van de overheid geven veel beperkingen, maar is tegelijkertijd een ernorme uitdaging. Het blijft een prachtig vak, je bent de hele dag buiten en op het water geniet ik veel van het prachtige licht en de hollandse luchten. Als er dan nog een lekker briesje staat, kan mijn dag niet meer stuk. Ook ben ik heel gelukkig met de Onrust. Omdat ze zo oud is heeft ze een prachtig onderwaterschip. Zij is precies zo comfortabel en luxe dat het niet bijt met het zeilplezier. Er hoeft niet de hele tijd een generator te lopen en de diepgang is zodanig dat zij tot aan de grens met Duitsland door kan varen. Door continue verbetering aan schip en tuig gaat ze ook steeds sneller, en kan ze als subtopper goed meekomen in de wedstrijden. Daar hebben we met zijn allen veel schik mee.

next back home