De Onrust is helemaal klaar voor de volgende honderd jaar. Het schip  is rank en slank gebouwd omdat het oorspronkelijk lading over de rivieren vervoerde, ver voor het tijdperk dat er reguliere stoomsleepdiensten schepen stroomopwaarts trokken. Alles moest dus op zeil.
De scherpe boeg klieft zonder heftige bewegingen door de golven en het geveegde achterschip trekt geen hekgolf. Het zijn dan ook de uitstekende zeileigenschappen van het schip, die ervoor zorgen dat uw verblijf aan boord onvergetelijk wordt.

Het is een zeer indrukwekkend gevoel, het ruim 100 ton zware schip met hoge snelheid door het water te zien bruisen. Hierdoor kunnen er bij gunstige wind grote afstanden afgelegd worden. Als de wind wat minder is, kan het standaard zeiloppervlak van 260 m2 uitgebreid worden via stagzeilen, grotere kluiver en topzeil, tot zo'n 400 m².

klik voor vergroting
klik hier voor vergroting

Laat de wind het dan helemaal afweten, dan staat er een 205 pk sterke Scania dieselmotor tot onze beschikking om toch het doel te bereiken.

De afmetingen : 27,68 mx 5,64 m x 1,15 m (lxbxd) zijn van dien aard dat ook de Friese en Hollandse meren en kanalen bezeilbaar zijn. Op de eilanden past hij net in het rijtje van de kleine scheepjes, zodat er meestal nog wel een plekje is. 

Het is de bedoeling dat u na enige uitleg zelf het schip vaart. Dat wil zeggen: zeilklaar maken, zeilen hijsen, schoten bijstellen, gijpen, overstag, sturen, strijken en opdoeken. Dat klinkt heel wat, maar de twee bemanningsleden begeleiden alles en nemen er de tijd voor het uit te leggen. Het is ook niet zo dat u nu hier de hele dag aan het werk gezet word, er is tijd genoeg voor een zonnebad, of om een boek te lezen. Al zal het wel altijd een aktieve vakantie blijven.

De Onrust voldoet aan alle veiligheidseisen zoals die momenteel door de Nederlandse overheid en de Scheepvaartinspectie gesteld worden.

next back home